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u.s. beparment 400 Seventh St., S.W.
of Transportation JAN 2 8 2003 Washington, B.C. 20590

Research and
Special Programs
Adminlstration

Mr. Bill Ledsham Reference No.: 02-0296
Cameco Corporation

2121 11* Street West

Saskatoon, Saskatchewan S7M 113

Dear Mr. Ledsham:

This is in response to your November 4, 2002 letter requesting a clarification of the marking and
labeling requirements for low specific activity (LSA) material shipped as exclusive use under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether
the Canadian exclusive use labeling exemption of Section 16(5)(c) of The Canadian Nuclear
Safety Commission Packaging and Transport of Nuclear Substances Regulations, which closely
mirrors that of 49 CFR 173.427(a)(6)(vi), is accepted in the United States or must each package
in the shipment be [abeled with appropriate category labels in accordance with the International
Atomic Energy Agency (IAEA) Safety Series 6 paragraphs 440 - 442, or JAEA TS-R-1
paragraphs 541-545.

As you correctly stated in your letter, § 171.12a(a) and (b) provides for hazardous material
shipments originating in Canada, packaged and labeled in accordance with Canadian Transport
Dangerous Goods (TDG) Regulations, to be offered for transport into the United States, if the
relevant conditions and limitations from § 171.12a(b)(1) through (b)(18) are met. The condition
prescribed in § 171.12a(b)(8) states that a Class 7 (Radioactive) material must conform to the
provisions of § 171.12(d), which require conformance with the IAEA Safety Series 6 or TS-R-1.

TS-R-1, in paragraph 540, authorizes the packages to be marked "RADIOACTIVE LSA-I" or
"RADIOACTIVE SCO-L," as appropriate. Therefore, in your scenario, your packages marked
"RADIOACTIVE-LSA-I: EXCLUSIVE USE" are acceptable. Your wording "EXCLUSIVE
USE" is considered to be additional information.

I hope this information is helpful.
Sincerely,

e R

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
_ Office of Hazardous Materials Standards
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Cameco Corporation 02 -0z 9y,

2121-11th Street West, Saskatoon, Saskatchewan, S7M 173 Canada
Tel: (306) 956-6200 Fax: (306) 956-6201 Web: www.cameco.com

November 4, 2002

Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards (DHM-50)
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, SW

Washington DC 20590-0001

Dear Sir(s):

Labeling requiremenf for Canadian Class 7 UN2912 Material

Cameco Corporation is a Canadian producer and exporter of Class 7 UN 2912 RADIOACTIVE
MATERIAL, LOW SPECIFIC ACTIVITY (LSA-T). During a recent inspection by Transport Canada,
a question arose concerning labeling requirements on shipments for export to the U.S.
Transport Canada suggested we contact you for an interpretation.

CFR49 §173.427(a)(6)(vi) exempts domestic (U.S.) exclusive use shipments of LSA-I Class 7
material from the labeling requirements of §172.403 if (among other limitations) the exterior of
each of the packages is marked “RADIOACTIVE-LSA”,

The Canadian Nuclear Safety Commission (CNSC) Packaging and Transport of Nuclear
Substances Regulations (PTNSR) Section 16(5)(c) exempts a Canadian consignor of an
exclusive use shipment of LSA-I Class 7 material from the labeling requirements of IAEA Safety
Series 6 Paragraphs 440 to 442 if each of the packages is marked “RADICACTIVE-LSA-I:
EXCLUSIVE USE”. . :
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CFR49 §173.12a(a) and (b) provides for shipments originating in Canada, packaged and labeled
in accordance with Canadian TDG Regulations, to be offered for transport into the United States,
if the relevant conditions and limitations from §173. 12a(b)(1) through §173.12a(b)(17) are met.
§173.12a(b)(8) states Class 7 material must conform to provisions of §171.12(d) — which in turn
states material may be labeled in accordance with the J4E4 Safety Series 6 or TS-R-1 if the
country of origin has adopted either Safety Series 6 or TS-R-1.

When exclusive use shipments of Class 7 UN 2912 RADIOACTIVE MATERIAL, I.0W SPECIFIC
ACTIVITY (LSA-D of Canadian origin are exported into the U.S., isthe Canadian exclusive use
labeling exemption of Section 16(5)(c) of the CNSC PTNSR (which closely mirrors the domestic
U.S. Iabeling exemption available under CFR49 §173.427(a)(6)(vi)) accepted in the U.8.? Or
must each package in the shipment be labeled with appropriate category labels as per I4FA
Safety Series 6 Paragraphs 440 to 442, or JAEA TS-R-1 paragraphs 541 to 5457

Your assistance in answering our question is greatly appreciated.

Sincerely,

=

Bill Ledsham
Transportation/Logistics Administrator




